" title="Prof. Dr. İsmail TATLIOĞLU">

Hoşgeldiniz

TWITTER FACEBOOK

FACEBOOKTA BİZ

KANUNLAR-TEKLİFLER (Görüşülenler)-Temel Kanun Teklifleri – 17.01.2019

Ana Sayfa » MECLİS ÇALIŞMALARI » KANUNLAR-TEKLİFLER (Görüşülenler)-Temel Kanun Teklifleri – 17.01.2019

Tutanak Metni:

İYİ PARTİ GRUBU ADINA İSMAİL TATLIOĞLU (Bursa) – Sayın Başkan, yüce Meclisimizin değerli mensupları; hepinizi partim ve şahsım adına saygıyla selamlarım.
Giresun Milletvekili Sayın Cemal Öztürk ve 2 Milletvekilinin Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun üzerinde görüşlerimizi dile getireceğiz.
Öncelikle şunu söyleyelim: Bu 17 maddenin yaklaşık 10 maddesinde biz “evet” oyu kullanıyoruz. Bunu, şunun için söylüyorum bilhassa: Genelde diğer partilerin, bütün partilerin bir mutabakatı var; şimdi, aslında bu da bir ittifak ama biz 10 maddede olumlu kullanınca iyi, cici olunuyor fakat bu, olumsuz olunca, “hayır” deyince o zaman zillet, illet ve her türlü kaba hakaret cümlecikleri geliyor. Hâlbuki biz, mesela “Bunlar yanlış.” dediğimiz maddelerdeki ısrarında bu teklifi getirenleri bu kaba cümlelerle suçlamıyoruz ve bu cümlelerin hiçbiri bu Meclise ve bu Mecliste yer alan hiçbir siyasetçiye yakışmıyor. Hepimiz doğru bir kanun yapma adına buradayız ve bu nedenle bu 17 maddelik kanun da bunun en önemli göstergesi. Bakın, 1’inci madde, ev hanımlarıyla ilgili madde, ev hanımlarının internetten satış yaparak kazanacakları, asgari ücretin 12 katı -yıllık brüt asgari ücret- yaklaşık 30 bin liralık gelirin esnaf muaflığı içerisinde tutulması. Ne kadar güzel. Evet, doğru ve doğru olduğu için de “evet” diyoruz. Burada bir şeyi de söylüyoruz, diyoruz ki: Bu 30 bin lira az. Neden az? Bu, net gelir değil, toplam satış. Net gelirin buralarda olabileceği 50 bin liralık limite ulaşması gerekir diyoruz ama mesela bu ilave teklif hiçbir şekilde kredi görmüyor, aslında Komisyondaki arkadaşlarımızın, bu kanunu getiren arkadaşlarımızın da arzularına rağmen.
Bir başka madde, çalışanların işe başlatmama tazminatının gelir vergisi istisnasından faydalanması; bu, “Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle…” diye başlayan madde. Buna da “evet” diyoruz, bu da doğru bir şey, bu da güzel bir madde ve bu nedenle işin burasında biz bu maddeyi getirenlerle bir zillet ittifakı yapmış olmuyoruz, iyi bir ittifak yapmış oluyoruz, iyi bir roldeyiz.
Mesela 6’ncı madde çok yanlış kurgulanmış bir madde. Zaten bunu anlayana kadar, ilgili bürokratı bulana kadar bayağı bir zaman geçti.
Şimdi, bu madde diyor ki: “2019, 2020’de bu UEFA Süper Kupa ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’de yapılabilmesini sağlamak amacıyla vergi muafiyeti tanıyalım.” Kime? Şirketlere değil. Kime peki? Bu vergi avantajını kime tanıyoruz? Buraya, Türkiye’ye gelip de faaliyet gösteren şirketlere değil, kime tanıyoruz? Bu şirketlerin mensup oldukları ülkelere. Almanya’ya diyoruz ki: “Bu şampiyonlukta sizin adınıza Türkiye’ye gelecek firmaların yaptıkları satışlar ve bundan elde edecekleri geliri biz vergilendirmeyeceğiz.” Hâlbuki bunu demesek zaten dar mükellefiyet nedeniyle ve vergi anlaşmaları nedeniyle bu firmalar vergilendirilecek ve bunun vergisini Türkiye alacak ama biz bunu dediğimiz zaman bunu Türkiye almıyor, kim alıyor? Almanya alıyor. Yani burada ilgili şirket ve organizasyon yapanlara bir vergi muafiyeti, vergi avantajı yok ama biz bunu alabilmek için Almanya’ya, Fransa’ya bir avantaj sağlıyoruz. Yani bu oylamada oy kullanacak ülkelere biraz ne yapıyoruz?
TUMA ÇELİK (Mardin) – Rüşvet veriyoruz!
İSMAİL TATLIOĞLU (Devamla) – Avantaj sağlıyoruz diyelim. Bunu başka ülkeler yapmıyor.
Hâlbuki bu kanun teklifi geldiğinde bize şöyle anlattılar: Bu bir taahhüttür, bütün ülkeler bunu böyle yapıyor, biz de yapalım. Öyle olmadığını gördük.
Dolayısıyla, bakın, burada bu kanun yapmayı eleştirenlere biraz kulak verin. Kanun yapma kalitemiz o kadar düştü ki. Fonksiyonsuz bir Meclise dönüyoruz, şipşakçı Meclise. Bunu ikinci defa kullanıyorum. Bu kanun yapma kalitemizi yükseltmek, bu Meclisteki parlamenterlerin ve de hâkim hükûmete destek veren siyasi grupların birinci derecede vazifesidir. Sadece kanun mu yapmada kalitemiz düşük? İnanın değil. Bakın, kanun yapmayı bilmiyoruz, plan yapmayı da bilmiyoruz. Şimdi, vergi kanunlarıyla ilgili düzenlemeler yapıyoruz ama öyle çok düzenleme yapıyoruz ki hiçbir konuyu bir bütünlük içerisinde alıp çözemiyoruz. Vergi konusunu getirin, bunu tam bir reform içerisinde çözüp bir kenara koyamıyoruz. Yargıyı çözüp bir kenara koyamıyoruz. İdari bürokrasiyi çözüp bir kenara koyamıyoruz ve vergi artık kanunlara sığmıyor.
Bakın, bu nedenle o kadar Türkiye’yi yönetenler ve bu kanunu yapan siyasi gruplar, çok samimi söylüyorum, Türkiye’nin rakamlarına ve Türkiye’nin gerçeklerine hâkimiyetlerini kaybetmiş durumda. Nedir bir ülkeyi, bir şirketi yönetmede en önemli şey? Öngörüdür. Bakın, makro açıdan hem büyümede hem işsizlikte hem enflasyonda hem de bütçe dengesinde beş yıldır tutan hiçbir öngörü yok, bir tane bile yok, bir tane bile yok. Ne beş yıllık plan ne orta vadeli plan ne geçen yıl, daha 2017’nin ekiminde yapılan bir yıllık plan yok. İnanın, üç ay önce yapılan Yeni Ekonomik Program’ın hedeflerinde bile sapma var.
AYHAN EREL (Aksaray) – Maliye Bakanı sizin gibi düşünmüyor ama.
İSMAİL TATLIOĞLU (Devamla) – Müteşekkiriz.
Çok değerli milletvekili arkadaşlarım, bu kanun yapma kalitemizi bu şekilde sürdüremeyiz. O nedenle de parça parça, bütün bu kanunlara hâkim olmayan arkadaşlar artık torbacı bir şekilde… Torba kanunlarını bu şekilde götürüyoruz.
Mesela 7’nci maddeye kesinlikle karşıyız, kesinlikle karşıyız ve kendileri de burada, sağ olsun Sayın Öztürk, bununla ilgili dikkate alacağını söyledi. Niçin burada gerekli düzenlemeleri yapmıyoruz?
Efendim, 8’inci madde, KOSGEB projeleri… Öğretim üyelerine, kamu görevlisi olmayan uzmanlara -doğru bir madde- 2547’de öngörülenin 5 katı kadar ücret ödeyerek KOSGEB projelerinin daha sağlıklı yapılması ve yürütülmesine müsaade eden bir madde; çok doğru. Buna da evet diyoruz ama 9’uncu madde LPG piyasası ve rekabet konusunda yeterli bir açıklık yok. Rekabet Kurulunun da bu konuda bize ciddi ve güvenilir bir öngörüsü yok, bir açıklaması yok. O nedenle, 15’inci maddedeki elektrik piyasalarında bir vadeli opsiyon piyasası kurma, elektrik piyasaları için vadeli opsiyon piyasası kurma da böyle. Yani önümüze gelen bir metin ve bunun arkasında bir gerekçe var ama baktığınızda, bu gerekçe ile bu metin tam üst üste örtüşmüyor UEFA’daki gibi. Nihayetinde, bunun çok arkasındaki bürokratları bulsanız bir anlam kazanmaya başlıyor. Onun dışında, bu kanuna da biz olumlu bakmıyoruz.
Bu çerçevede, 17 maddelik bu kanun teklifinin önemli bir bölümüne evet diyoruz, arkadaşlarımız bu maddeleri konuşurken bu görüşlerimizi dile getirecektir ama bir kısmına da kesinlikle olumsuz yaklaşıyoruz.
Bu duygularla bütün Meclisi saygıyla selamlarım. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)