" title="Prof. Dr. İsmail TATLIOĞLU">

Hoşgeldiniz

TWITTER FACEBOOK

FACEBOOKTA BİZ

16.01.2019 – ÖNERİLER-SİYASİ PARTİ GRUBU ÖNERİLERİ

Ana Sayfa » MECLİS ÇALIŞMALARI » 16.01.2019 – ÖNERİLER-SİYASİ PARTİ GRUBU ÖNERİLERİ

Tutanak Metni:

İYİ PARTİ GRUBU ADINA İSMAİL TATLIOĞLU (Bursa) – Sayın Başkan, Meclisimizin kıymetli milletvekilleri; önümüzde bir önerge var. Bu önerge ne diyor? Diyor ki bu önerge: Türkiye’de ekonomik sıkıntılar var, Türkiye’de ekonomik kriz var ve bu kriz hane halkına yansıyor; bir geçim derdi var. Bakıyoruz var mı? Gerçekten bütün araştırmaların ortak noktası şu: Türkiye’de bütün partilere oy verenlerin toplam yüzde 74,6’sı ekonomi politikalarını doğru bulmuyor yani gerçekten böyle bir sıkıntı var. Peki, ne yapalım? Bu meseleyi konuşalım. Bu meselenin konuşulmasını özellikle Hükûmeti destekleyen partilerin sağlaması lazım. Konuşamazsak çözüm bulamayız. Var mı sıkıntı siz karar verin; sanayi üretimi 6,5 düşmüş, perakende -bugün açıklandı- 6,3 düşmüş, otomotiv yüzde 40 düşmüş ki bu ÖTV ve vergi indirimlerine rağmen. Otuz aylık bir krediye başvursanız -bankaların teklifi- 10 bin liralık kredinin faizi ne kadar biliyor musunuz arkadaşlar? 6.400 lirasını faize veriyorsunuz -yüzde 64, otuz altı aylık vadenin tüketici kredisi- 3.600’ü vatandaşa kalıyor. Nihayetinde “yok” deyince yok olmuyor, gözlerimizi kapatınca gece olmuyor, sadece biz görmüyoruz.
Bakın, 2019’a ait uluslararası değerlendirmeler de revize oluyor artık. Dünya Bankasının son raporunda Türkiye, İran ve Arjantin, üç ülkenin 2019 büyüme rakamları aşağı yönlü revize edildi. Daha önce yüzde 4 olan Türkiye rakamı yüzde 1,6’ya düştü. Bu çerçevede, sorunları konuşmazsak çözemediğimizi söyledik.
Ayrıca, ciddi bir bilgi kirliliği var ve bunlar üzerine yanlış yorumlar yapılıyor. Mesela, bunlardan biri Sayın Erdoğan’ın ekonomik açıklamaları. Sayın Erdoğan ihracatın ithalatı karşılama oranlarını açıkladı ve 2018 yılına ait yüzde 75’lik bir orandan bahsetti. Doğrudur böyle bir oran, yüzde 75. Ama bakın Türk ekonomi tarihine, geçmişine, bu tür oranlar gerçekleşmiş mi? Gerçekleşmiş. Ne zaman gerçekleşmiş?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Buyurun tamamlayın Sayın Tatlıoğlu.
İSMAİL TATLIOĞLU (Devamla) – 5 Nisan krizinin olduğu 1994 yılında gerçekleşmiş, yüzde 77,8. Peki, yüzde 70’in üzerinde bir oran ne zaman gerçekleşmiş? 21 Şubat 2001 krizinin olduğu yıl gerçekleşmiş, yüzde 75,7. Başka ne zaman gerçekleşmiş yüzde 70’in üzerinde bir oran? 2009 krizinde, yüzde 72,5. Esasen derseniz ki “Türkiye’de ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 75’i geçti…” Bugünkü ekonomik çizgide bu resmî olarak Türkiye’de geçmişle özdeşleşen bir krizin varlığını zaten bizzat söylemiş olmaktır. Rakamlar bunu söylüyor. Başka bir benzer rakam yok.
O nedenle, lütfen, Hükûmeti destekleyen partiler bu meselenin bu Mecliste konuşulmasını sağlamalılar ve sorunlarımızı konuşarak çözmeliyiz, bunun başka yolu yok. Burada konuşmayacaksak, burada çözüm bulmayacaksak bunun başka bir yerde daha sağlıklı çözüm imkânının olmadığını düşünüyoruz.
Saygılar sunarım. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)