" title="Prof. Dr. İsmail TATLIOĞLU">

Hoşgeldiniz

TWITTER FACEBOOK

FACEBOOKTA BİZ

03.07.2019 – Tapu Kanunu 1. Madde Üzerine

Ana Sayfa » MECLİS ÇALIŞMALARI » 03.07.2019 – Tapu Kanunu 1. Madde Üzerine

Parlamentonun değerli temsilcileri, hepinizi şahsım ve partim adına saygıyla selamlarım.
1’inci maddede mülkiyet hakkının devri sözleşmelerinde farklı tapu memurluklarında, farklı tapu müdürlüklerinde veya yurt dışında işlem yapılmasının önü açılıyor. Bu anlamda kolaylaştırıcı gözüküyor. Ancak zaten vekâletname yoluyla mümkün olan bir işlem. Dolayısıyla, burada vekâletnameyi de aşarak kişilerin bizzat gidip farklı yerlerde resmî görevlilere kendi kimliklerini kabul ettirerek işlem yapmaları çok daha fazla bir fayda sağlar ama bununla beraber yine de altyapı eksikliği bir tarafa, tamamlanmak şartıyla biz bunu olumlu buluyoruz. Ancak 12 farklı ülkede tapu ve kadastro temsilciliği açılacağı belirtiliyor, sadece Berlin’de var. Bu vekâletnameden buraya geçişe gerekçede de tam bir izah yok. Esasında kanunun bütününe baktığımızda yine benzer bir sıkıntımız var. Çok değerli arkadaşlar, bakın, bir yıldır burada kanun yapıyoruz. Nasıl bir Mecliste? Yeni bir sistem içerisinde, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi içerisinde. Ama görüyoruz ki bütün “Sahipleniyoruz.” demenize rağmen, tam bir senedir, sadece Hükûmetin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi dışında hiçbir işlem gerçekleşmedi. Kanun yapma kalitemiz bu nedenle oldukça düştü ve maalesef AK PARTİ’nin bunun kurumsallaşması yönünde hiçbir gayretini de görmüyoruz.
Bakın, Sayın Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili sordu. Kanunun sahibi buradayken niçin bunlara cevap verilmiyor? Hepimiz biliyoruz, sahiciliğin öldüğü bir yerde rol yapmanın çok anlamı yok birbirimize. Gerçekten sahiciliğin ölmemesi gereken bir çatı. Bu Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin kurumsallaşmasını istiyorsanız bunun gereğini yapmamız gerekir, yapmanız gerekir.
Mesela AK PARTİ olarak “Sayın Hulusi Akar’ın AK PARTİ Grubunda ne işi var?” diye sizin sormanız lazım. Mesela Sayın Süleyman Soylu’ya “İstanbul seçimlerinde senin ne işin var?” diye sizin sormanız lazım. Öyle değil mi? Bunlar AK PARTİ milletvekiliydi ve tarafsız bir bakanlık için istifa ettiler. Mesela Berat Albayrak’a “AK PARTİ’nin faaliyetlerinde ne işin var?” diye sizin sormanız lazım. Bunları sormazsanız, o zaman ne değişti? Burada değillerdi, Cumhurbaşkanlığı sarayındalar. Ne değişti? Bunları kim soracak? Niçin Hulusi Akar AK PARTİ gruplarının devamlı müdavimi. Bilgi edinmek istiyorsa niçin Cumhuriyet Halk Partisinin grubuna gelmiyor, niçin Milliyetçi Hareket Partisinin veyahut da İYİ PARTİ’nin grubuna gelmiyor. Bir bakan bir parti için, AK PARTİ için İstanbul seçimlerinde veya başka bir seçimde -Trabzon Milletvekili olması ayrı- niçin faaliyet gösteriyor? Bu, Anayasa suçu, bu çok açık. Bakın, pozitif eleştiri yapıyorum; kurulan sisteme sahip çıkmıyorsunuz. Biz karşıyız ama siz bu sistemin sahibisiniz, sahip çıkmıyorsunuz. Bence Milliyetçi Hareket Partisinin şikâyet nedeni de bu. Siz kurumsal olarak sahip çıkmıyorsunuz. Bu yapı yanlış bir şekilde götürülüyor ve dolayısıyla bu, kanun yapma kalitemizi de son derece kötüleştiriyor. Bakın, şubat ayında yaptığımız kanunu mayıs ayında tekrar getirdiniz. Yine burada var… Bizde şöyle bir söz vardır “Yavaş acele ediniz.” der “Yavaş acele ediniz.” Paldır küldür kanun çıkarıyoruz, bu kanunda da var. Ben sayın meclis başkan vekilimize de Başkanlık Divanına da rica ettim, dil konusunda titizlik gösterilmesi gerektiği hususunu. Sağ olsun, bütün başkanlık divanının katkılarıyla inşallah bu konuda mesafe alınacak. Dili bile anlaşılır değil. Lütfen, biz kendimize, kanunlara ve Meclise saygı… Kendi getirdiğimizi takip edip saygı gösterirsek olumlu şeyler olur, aksi takdirde böyle devam ederiz.
Hepinize saygılar sunuyorum.