" title="Prof. Dr. İsmail TATLIOĞLU">

Hoşgeldiniz

TWITTER FACEBOOK

FACEBOOKTA BİZ

07.05.2020 – Basında Bugün

Ana Sayfa » Basından » 07.05.2020 – Basında Bugün

https://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/namik-goz-76/prof-dr-tatlioglu-dan-ekonomi-icin-3-acil-cagri-16069.html

Prof. Dr. Tatlıoğlu’dan ekonomi için 3 acil çağrı

07 Mayıs 2020 Perşembe, 07:53

Koronavirüsün insan sağlığının ardından ekonomideki etkileri konuşulmaya başlandı. Ülkeler ayakta kalabilmek daha doğrusu ekonomilerinin çarklarının işlemesi için piyasalara para pompalıyor. Geçtiğimiz günlerde Başta FED ve AB Merkez Bankası olmak üzere piyasaya sürülen para miktarı 6,5 trilyon dolara ulaştı.

Bu arada ülkelerin pandemi öncesi hazırladıkları uzun ve orta vadeli kalkınma ve ekonomik programları ile bütçeler delik deşik oldu. Örneğin Türkiye kalkınma ve orta vadeli ekonomi planlarını ağustos ayında bütçesini ise 2019 yılı sonunda hazırladı. Ancak mart ayında başlayan salgın, gelir ve gider öngörülerini alt üst etti.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, ekonomik gelişmeleri en yakın takip edenlerden biri. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olağanüstü durumlarda olağanüstü politikalar uygulanacağının altını çizerek, çağrı yaptı:

‘Bütçe mevcut haliyle yürümez. Hızla revize edilmeli, 3 yıllık yeni bir ekonomik program yapılmalı, 11’inci kalkınma Planı yenilenmeli’

Plan ve bütçelerin Cumhurbaşkanı tarafından hızla tamamlanıp tasarılarının TBMM’ye gönderilmesini isteyen Prof. Dr. Tatlıoğlu’na çağrısının ayrıntılarını sorduk.

Kalkınma planlarının 5, ekonomik programların bir, bütçenin ise yıllık hazırlandığını hatırlatan Prof. Dr. Tatlıoğlu, mart ayından itibaren koronavirüs yüzünden dünya ve Türkiye’nin konjonktürünün değiştiğini, dolayısıyla özellikle yürütmeye yetki veren bütçedeki gelir ve harcamaların anlamsız kaldığına dikkat çekti.

‘O yetkilerle bundan sonra işler yürütülemez’ diyen Prof. Dr. Tatlıoğlu değişimleri örnekleriyle anlattı:

‘Mesela mart ayı açığı 40 milyar lira. Öngörülen toplam bütçe açığı 138 milyar. Bunun 290 milyar liraya çıkma ihtimalini görüyoruz. Dolar kuru öngörüleri, büyüme öngörüleri ha keza. Yüzde 5’lik büyüme planlıyorduk. Şimdi 5-5,5 küçülmeyi konuşuyoruz’

Prof. Dr. Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanının 2020’nin ikinci yarısı için bütçeyi revize etmesi, kalkınma planlarını yenilemesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

‘Makro hedefleri ve rakamları yenileyip devletin öngörüsü ve yol haritasının milletin önüne çıkarılması gerekiyor. Parça parça tedbir olmaz. Bütüncül bir plan gerekir. Başka ülkeler bunu yaptı’

‘EN KIRILGAN DÖNEMDE YAKALANDIK’

Türkiye’nin ekonomik anlamda en kırılgan döneminde koronavirüs salgınına yakalandığını ifade eden Prof. Dr. Tatlıoğlu’na göre, Türkiye partili cumhurbaşkanlığı sisteminin tartışılmaya başladığı 2017’den beri piyasalardaki güven bozuldu ve ekonomiden kaçış başladı. Referandum öncesi 130 milyar dolar olan yabancı para mevduatı 200 milyar dolara çıktı. 2018-2019’da özel sektör sabit yatırım yapmadı. Bunun yerine 45 milyara yakın döviz borcunu kapattı. Yani risk almaktan kaçıp ekonomiden çıktılar.

Prof. Dr. Tatlıoğlu, dünyadaki para bolluğuna rağmen sıkıntı çekmesini de şu sözlerle değerlendirdi:

‘Rezerv para konusunda Türkiye’nin çok yüksek kırılganlığı var. Bugünlerde eksi rezervle gidiliyor. Merkez Bankası bir buçuk iki yıldır yanlış politikalar uyguluyor. Piyasaya güven verip işadamlarını etkin oyuncu haline getirmektense sonuçlarıyla uğraşıyor. Bataklığı ıslah etmek gerekir yoksa sivrisinekle mücadele olmaz’